18 oktober 2008

Anti-negativism

Ekonomisk kris...? Världsmarknaden påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Men jag skulle vilja lägga in ett observandum här i min blogg.
Det är verkligen lätt att vi människor, du och jag, fokuserar på allt negativ. Vi är programmerade från vår skoltid att lösa problem, vilket i och för sig är bra. Dock resulterar detta i att vi ser problemen i första hand. De möjligheter och resurser som vi både bär på och som finns runt omkring oss göms bakom dessa problem. Vi ser helt enkelt inte positivt på tillvaron. Vad händer då med en människa som fokuserar på problem. Jo, inte blir hon uppmuntrad precis. Hon blir snarare missmodig och nedstämd. Särskilt när det gäller problem som är svårlösta på egen hand, där den enskilda människans handlingar inte har någon större betydelse för den absolut närmaste framtiden. En missmodig och pessimistisk människa är mer mottaglig för annan sorts negativ påverkan. Man kan säga att hon agerar som en magnet eller tvättsvamp. Mycket av det som sägs, det som hon är med om kan lätt tolkas ur en negativ synvinkel. Resultatet blir att hon åker med i en nedåtgående spiral och ju längre tid hon umgås med dessa negativa tankar ju svårare blir det att ta sig ur denna spiral. Dessutom blir hon en "smittbärare" av negativism.

Därför vill jag verkligen uppmuntra dig att se det positiva i tillvaron. Även om allt runt omkring dig inte är guld och gröna skogar, så finns det även i det lilla små guldkorn som du kan ta tillvara på. Bara för att negativa saker händer behöver dessa händelser inte få ta hela ditt sinne i anspråk. Genom att dagligen tänka efter, exempelvis innan du går till sängs, vad som under dagen har varit positivt gör att vi kan hålla den pessimistiska delen av oss själva på avstånd. För att göra detta ännu tydligare för dig själv så använd papper och penna. Det är jättebra att kunna gå tillbaka vid ett senare tillfälle och läsa vad man skrivit ned. Det ger dig både råg i ryggen och uppmuntran när du kan behöva lite extra positivism. Detta sätt att ändra sitt fokus resulterar i att vi lättare kan klara av de negativa händelserna vi får vara med om på ett mer konstruktivt sätt. Det hela handlar egentligen om att välja på ett förnuftmässigt sätt att ha en positiv grundsyn på livet.

Inga kommentarer: