18 november 2008

Du är en konung eller en drottning!

Alla har vi förutfattade meningar om andra människor. Ibland är de bra och ibland är de mindre bra eller rent av skadliga. Ibland stämmer de och ibland inte. Min erfarenhet är att de fördomar eller förutfattade meningar jag har haft om andra mycket sällan har stämt med verkligheten. Varför lägger vi då så mycket energi på att tycka eller rättare sagt tro hur han eller hon är? Vore det inte bättre att sluta fantisera och istället upptäcka den verkliga människan bakom fasaden? Det skulle i alla fall bli mer spännande och kanske ibland lite väl spännande. Kanske döljer det sig en hemlighet bakom den grå slöjan som den gamla kvinnan bär som hon mer än gärna skulle vilja dela med dig? Eller kanske hittar du en vän där du aldrig skulle ha letat om det inte varit för att du ville utforska just denna människa?
Alla har vi vår historia och ingen av oss har en sämre eller bättre men det är vår egen livserfarenhet. Den är lika mycket värd för var och en av oss. Utan den skulle vi ju inte vara de personer vi är idag.
Vad vi däremot inte alltid tänker på är att vi ständigt och jämt blir till delar av varandras livshistoria. I mötet med andra människor lämnar vi spår efter oss. Vi kan med vårt sätt att vara och tala till andra, antingen vara en uppbyggande eller en nedbrytande medmänniska. Ibland kanske vi inte är något alls av dessa två saker.
Hur skulle du vilja vara en del av en annan människas livshistoria? Vill du, liksom jag, vara den medmännsika som får andra att visa sina bästa sidor? Vi kommer inte alltid att lyckas men vi kommer inte heller alltid att misslyckas.
********************************
"I varje man bor en konung,
i varje kvinna en drottning.
Tala till dessa, och de stiger fram."
(Laura Randolph)

Inga kommentarer: