28 februari 2009

Sol, snö, pulka och jobb

Vilket underbart väder det är idag. Just nu väntar Krister och jag på att de små barnen ska vakna efter sin ljuva middagslur. Vi tänkte ta en tur ute i naturen på den snöklädda marken. Pulkan kanske får användas en del idag. Medan jag skjutsade "stordottern" till Örebro och Behrns Arena, packade Krister iordning lite matsäck. Det är väl bäst att passa på att njuta av det lilla som är kvar av vintern. Inte för att jag tycker illa om våren men när det är sådana här soliga vinterdagar kan man inte bli annat än glad över att få bo på en plats där alla fyra olika årstiderna får upplevas på detta sätt. Däremot får jag väl lov att erkänna att varje dag känner jag inte så här. Många är de dagarna jag skulle vilja bo i ett land med en mycket högre medeltemperatur än vad Sverige erbjuder.
Efter denna tur väntar arbete och idel arbete för mig. Skolan har jag inte gett tillräckligt med tid och nu börjar inlämningsuppgifter och examinationsuppgiften knacka på dörren... eller rättare sagt BULTA på dörren. Jag antar att om jag inte börjar ta itu med detta går nog dörren sönder och det vill jag inte. På måndag har jag även ett nytt kurstillfälle som väntar, som också behöver en del omsorg från min sida i form av förberedelser. Så istället för att anamma strutsmentaliteten som jag hittills gjort ikläder jag mig nu en tjurfäktares egenskaper och "tar tjuren vid hornen" och sätter igång med att bocka av från "att-göra-listan". Det brukar ju faktiskt kännas riktigt behagligt efteråt.

23 februari 2009

Glad, gladare, gladast!!!

Sitter just nu och summerar min andra lektion i kursen "Övervikt hamdlar om känslor" som startade för en vecka sedan. Ett introduktionstillfälle och lektion 1 har avklarats. Allt känns riktigt bra.
Tankarna går ofrivilligt eller kanske frivilligt med häpnad och förvåning tillbaka 1 1/2 år. Om någon berättat för mig då vad jag står i idag hade jag aldrig trott dem. Jag hade inte ens vågat drömma om detta fullt ut då. Vid den tiden var jag en annan människa mot vad jag är idag. Osäker på mig själv, otrygg, ställde alldeles för höga krav på mig själv som jag inte hade förmågan att leva upp till. Idag bestämmer jag över mitt eget liv i mycket större utsträckning. Jag trivs med mig själv, de flesta dagarna i alla fall. Förr var de dagarna lätt räknade (=mycket få i antal). Idag tackar jag Gud för att jag fick förmånen att "gå in i väggen". Utan den frontalkrocken med mig själv, min bakgrund och mitt självdestruktiva sätt att hantera mitt liv hade jag aldrig stått här idag. Idag känner jag mig GLAD, GLADARE, GLADAST!!! Euforisk!!! Och det bästa av allt är att jag kan med ett ärligt hjärta säga att: DET ÄR JAG VÄRD!

14 februari 2009

Lokalfrågan är löst!

Hej alla glada vänner i cyberrymden!

Jag har precis tagit mig lite kvällsmat och kände för att sätta mig en stund framför datorn för att sammanfatta min dag.

Idag är det måndag. Jag har haft en "Din Syster-dag", vilket innebär att Krister är pappaledig och jag jobbar med mitt företag. Jag har varit på hembesök på förmiddagen, förberett min första lektion i kursen "Övervikt handlar om känslor" och jag har FÅTT TAG PÅ EN LOKAL!!! Hallelujamoment!!! Jag hyr ett möblerat rum på Hemgården. Det känns så skönt att det ordnat sig. Nu kan jag börja ta emot mina patienter/kunder på en egen mottagning. Fantastiskt! Kvällen har jag tillbringat på Kunskapens hus i Laxå, där jag höll den första lektionen i Stahremetoden. Jättekul och inspirerande! Ser redan fram emot nästa vecka när nästa träff är.

I skolan är vi ju inne i ämnet stress och stresshantering samt mental träning. Vi har en hemuppgift som består i att under 15 tillfällen lyssna på en avslappnings-CD och i samband med det föra lite av en dagbok hur vi går tillväga och upplever detta. Idag kände jag verkligen hur stressen lyfte mig till en nästan olidlig nivå och jag kände mig i otroligt stort behov av att kunna slappna av. Jag tog då min bärbara CD-spelare och lommade iväg till sovrummet för en stunds avslappning. Om jag var trött eller inte vet jag inte men slappna av kunde jag i alla fall. Det var så skönt!!!

Jag ska nog inreda mitt nya kontor med en vilfåtölj tror jag... eller kanske ha en ihoprullad tunn madrass i garderoben att ta till vid behov. Fåtöljen kan jag dock använda till läsfåtölj också. Jag gissar att en hel del av mitt skolarbete kommer jag att utföra i min nya lokal. Det är liksom lite lättare att komma till ro utan hög tonårsmusik, barnskrik och manstjatter. Det som annars tar 3 timmar för att studera hemma kommer nog bara att ta halva tiden där. Bra investering tycker jag och jag tror att hela familjen mår bättre av att jag fokuserar på en sak i taget. Att prioritera kvalitetstid är viktigt för oss just nu!

Vi ses igen!
Cathrine

11 februari 2009

Männikolivets okränkbarhet

Jag tror att alla människor har ett lika värde, att de mänskliga rättigheterna gäller för alla, från det minsta lilla embryo till den äldsta människan på jorden. Jag tror att alla människor kan förändra sig om de vill och får den hjälp de behöver. Därför exkluderas ingen ifrån de mänskliga rättigheterna. Alla har vi varit små barn, alla har vi en gång fötts. Alla har vi varit helt beroende av andras välvilja och omsorg för att kunna överleva.
I studier har man sett att på barnhem är överlevnadschansen störst hos de barn som ligger närmast dörren och får den största kontakten med personalen, en klapp på kinden, lite smek och barnet har blivit sett. De barn som fått minst uppmärksamhet, minst kroppskontakt överlever inte i samma utsträckning. Varför är det så? Jag tror att det beror på att vi är människor, som är skapta att ha kontakt med andra människor. Vi är inte bara en kropp som behöver mat, kläder och god hygien för att överleva. Nej, vi är skapta med en själ, som gör oss till de individer vi är. Vi behöver varandra för att få våra behov tillfredställda. Men vi är även andliga varelser med andliga behov. Vi vill skapa, upptäcka världen och inte bara leva vårt liv på instinkter. Det lilla barnet är behov av mat, kläder, hållas ren men det är också behov av fysisk beröring, kärlek, någon som visar hur värdefull han/hon är.
En ovillkorlig kärlek utan gränser är en av de mänskliga rättigheter vi alla är i trängande behov av. När något går fel i livet, när vi misslyckats så fullständigt att vi inte ser någon utväg, när vi tycker oss stå helt ensamma och alla vänner, nära och kära vänt oss ryggen, då är vårt behov av denna villkorslösa kärlek helt avgörande för vår överlevnad. Men finns det någon på denna jord som kan ge oss denna villkorslösa kärlek? Kanske det inte finns någon människa med dessa egenskaper men det finns en Gud, som är kärleken personifierad. Med en helt villkorslös kärlek utan motprestationer, helt utgivande och förlåtande omfamnar han oss i dessa svåra stunder. Det finns dock en liten hake... även om han älskar oss med denna villkorslösa kärlek tvingar han sig inte på dig och mig. Han erbjuder oss denna enorma omfamning men skulle aldrig tvinga dig upp i hans famn. Om du väljer att inte komma till honom, älskar han dig på avstånd istället. Gud älskar alla människor lika mycket oavsett vilka de är. Han älskar alla människor, från det minsta embryo till den äldsta människan på jorden. Han älskar dig oavsett vad du gjort i ditt liv, alla dina misstag vet han om och ändå är hans kärlek villkorslös. Oh, vad jag är tacksam för att samma sak gäller för mig! Så mycket fel jag gjort, så många människor jag sårat och alla hemska saker jag både tänkt göra och har gjort... och ändå anser Gud att jag är värdig hans kärlek!

Denna kristna människosyn innefattar tron på att varje människa besitter en inneboende kapacitet till att förändras och växa som människa. En dålig start i livet kan få ett gott slut. En vilsen människa kan komma rätt i livet. En brottsling kan bli en medborgare som gör rätt för sig i alla lägen. Det ofödda barnet, barnhemsbarnet, det barn som växer upp i en kärleksfattig miljö kan bli en människa som förändrar världen, som gör vårt samhälle till en mycket bättre plats att bo på.

Därför tror jag att människovärdet borde vara inlagt i vår grundlag. Då vi människor inte är kapabla att älska varandra villkorslöst och inte alltid är beredda på att låta andra människor få en ny chans, borde lagen träda in som en skyddsmur mellan oss. Detta skulle göra att vi såg till att det fanns bättre rehabiliteringsmöjligheter för den som misslyckats i livet. Kanske skulle vi tillåta alternativa behandlingar när de traditionella misslyckats. Vi skulle nog också se till att hjälpa varandra på ett mer påtagligt sätt när vi ser någon fara illa och värna om de människor som inte kan göra sin röst hörd.

Du är en människa och ditt liv är okränkbart. Du är lika mycket värd som den som kommer att lösa cancergåtan!!!

10 februari 2009

Lokal sökes med ljus och lykta!!!

Lokalfråga??? Jag söker en lokal till min verksamhet. Jag önskar en lokal med toalett och pentry. Den skall vara stor nog att samla ca 14 personer runt ett konferensbord. Jag vill även ha plats för ett skrivbord och bokhylla. Eftersom min verksamhet fortfarande befinner sig i startgropen är ekonomin begränsad men samtidigt är det svårt att få lönsamhet utan att ha en lokal. Jag önskar tid och ekonomiskt utrymme att kunna få "Din Syster" att växa. Det vore även väldigt roligt att ha en kollega, en likasinnad att bolla idéer med. Jag saknar dig..... var du nu finns? Om du finns?

Idag har jag varit på ett arbetsplatsbesök och intervjuat en person med personalansvar. Det var en uppgift från Universitetet. Intervjun handlade om stress och stresshantering. Mycket intressant.

Ikväll ska jag gå på möte på Bodarne lunchrestaurang. Erik Edin-stiftelsen håller möte där var tredje tisadg kl. 19. Sång och vittnesbörd om vad Jesus gjort i människors liv är alltid intressant och glädjande. Jag ska hämta upp två väninnor på vägen dit, som också ville följa med. Kul!

Nu kom Krister hem, så jag ska försöka umgås med honom en liten stund innan jag åker iväg.
Hej då!
Cathrine

08 februari 2009

Ordförande i Kristdemokraterna...

Nu har jag påbörjat ett nytt äventyr igen!!! Skämt åsido... men det jag nu har gett mig in på är lite av ett nytt område ändå. Igår blev jag vald till ordförande för Kristdemokraternas lokalavdelning i Laxå. Jag har ju skrivit lite politiskt här på bloggen förut och det kommer nog att bli lite mer nu. Politiken har fångat mitt intresse under lång tid tillbaka. I början av 90-talet anmälde jag mitt intresse till Paul Alm att bli medlem i partiet. Jag har stått med på vallistorna sedan dess och även suttit med i BUN (Bildnings- och ungdomsnämnden). Nu går jag in i styrelsearbetet med stor förväntan på framtiden och på mina medarbetare (som är långt mer erfarna än mig). Tillsammans ska vi försöka att göra Kristdemokraterna i Laxå starkare.
Nog om detta nu. Nu ska jag ta en filmkväll med Beck och hans vänner. Gunvald Larsson är ju en riktig stjärna!!!

03 februari 2009

Smörgåsfax

Hej igen!
Det var länge sedan sist. Så länge, så det till och med har hunnit bli en ny månad. Tänk att det idag är 3:e februari och snart är det sportlov för barnen. Min stora pojk kommer hem då och det ska bli jätteroligt. Just nu är det ganska tyst i huset här hemma. Diskmaskinen går och man kan höra den en aning. Annars är det mest datorns surr och min egen andning jag hör. Levi sover, Adina är på dagis, Andréa är i skolan och Krister på jobbet. Det är faktiskt riktigt skönt!!! Jag har satt på lite kaffe, som jag nu tänker dricka medan jag förkovrarar mig inom ämnet stress... Hoppsan nu bröts tystnaden av mobiltelefonen... Det var Krister som ringde. Han berättade just att han var hungrig. Hoppas att närheten till Godisakuten inte utgör en alltför stor frestelse! Undrar om han ville att jag skulle skicka över någon macka via telefonledningen eller...? Jag har aldrig provat att faxa en smörgås... det kanske går om man samtidigt säger något magiskt ord. Vem vet...?
Nej, nu kallar både kaffe och bok, så hej då igen!

Cathrine